Falkblick

Håller koll på de senaste trenderna

5 egenskaper varje tolk borde ha

31 Mar 2023

Att prata mer än ett språk är imponerande. Men att kunna tolka professionellt för någon som talar ett annat språk? Det är en ännu större bedrift. Behöver du en bra tolkförmedling för företag och organisationer i Stockholm vänd dig till Språkservice. 

En bra tolk kan hjälpa till att förmedla idéer för främmande språk-talare i en rad olika miljöer. Tolkning i rättssalen och vårdmiljöer ger icke-modersmålstalare en röst de annars inte skulle ha, dechiffrerar 112-samtal och juridiska vittnesmål. De gör affärer möjliga för internationella företag och kunder och överbryggar kulturella och språkliga barriärer. Kort sagt, tolkar är viktiga personer.

Dessa egenskaper bör alla tolkar ha

Först och främst måste tolkarna ha ett uttömmande grepp om språket de tolkar för. Detta låter självklart, men det är inte alltid fallet. När en tolk arbetar i fält har de förmodligen inte tid att referera till ett uppslagsverk eller en ordbok. Ett omfattande ordförråd och utmärkta skriftliga och muntliga kommunikationsförmåga är ett måste.

De flesta översättare arbetar inom en specifik bransch eller ett område (t.ex. sjukvård, juridik, finans etc.). Det betyder att de behöver ha specialiserad kunskap inom ett visst område för att vara framgångsrika kommunikatörer. Även om någon kan vara en fantastisk flerspråkig talare, skulle de inte komma långt med att tillhandahålla medicinska tolktjänster på ett sjukhus om de inte har erfarenhet av en viss bransch.

Certifiering eller ackreditering från en välrenommerad tolkinstitution visar att tolken har rätt bakgrund.

Som de två sista egenskaperna bör en tolk ha mjuka färdigheter, att kunna få bra kontakt med andra samt en kulturell kompetens. 

 

Vad är AdBlue?

3 Mar 2023

Fordon som är bränsledrivna, de producerar alla utsläpp. Är det så att du kör en dieseldriven bil så är avgaserna från motorn fulla av sot, aska och kväveoxider som förorenar miljön.  Du kan då via AdBlue pumpar använda AdBlue, som är en ureabaserad vätska som inleder en kemisk reaktion för att neutralisera kväveoxider (NOx) i dieselavgaserna. Det är helt enkelt för att reducera mängden farliga avgaser. 

Behöver du en dieselpump?

Du som använder diesel, du kan hitta dieselpumpar hos Verkstad-Experten. De har även ADBlue punpar. Sedan har detta företag även andra sorters pumpar med samt tillbehör till dem. Det kan vara smart att ha en egen pump med det drivmedel du använder. 

Om man ser till en dieselbil, som även har ett AdBlue system så har den flera delar. Det är då en dieselmotor, en AdBlue tank, en doseringskontrioll och en selektiv reduktionskatalysator. Det kan vara bra att satsa på att ha pumpar med dessa två olika saker på din gård, eller på ditt företag. 

Bra produkter inom handverktyg och maskiner

Hos Verkstad-Experten kan du hitta en hel del bra saker för din verkstad, för ditt garage, för dina olika fordon. De har det mesta inom handverktyg, maskiner, pumpar med mera. Detta företag har som mål att erbjuda kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser. Dessutom så samarbetar de med många olika leverantörer. Hos dem kan du hitta en hel del bra produkter. 

 

Få rätt fönstermått

20 Feb 2023

Behöver du få fönstermått för renovering eller mäta för att ersätta gamla fönster med nya? Det gäller ju att du får rätt mått på dina nya fönster. En exakt mätning är viktig för att säkerställa att det nya fönstret passar perfekt i det befintliga öppningen, samt för att säkerställa att det nya fönstret har rätt funktion, som att det stänger och öppnar som det ska.

Att mäta fönstermåtten

För att mäta fönster vid ett fönsterbyte är det viktigt att följa några enkla steg. Först och främst är det viktigt att bestämma vilken typ av fönster man vill ha. Det finns många olika alternativ du har att välja på. När du har beslutat vilken typ av fönster du vill ha, är det dags att mäta.

Det finns tre viktiga mått att ta hänsyn till när man mäter fönster: bredden, höjden och fönsterbrädans tjocklek. Bredden och höjden är de mest uppenbara måtten och det är viktigt att mäta från det innersta hörnet av den befintliga fönsteröppningen till det andra hörnet. Fönsterbrädans tjocklek mäts från den yttre kanten av den befintliga fönsteröppningen till den inre kanten.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella hinder i fönsteröppningen, som t ex vägguttag eller gardiner. Dessa hinders mått bör också mätas och inkluderas i den totala mätningen för att säkerställa att det nya fönstret passar ordentligt. När alla mått har tagits, är det viktigt att dokumentera dem noggrant och se till att de är korrekta.

Viktiga skäl att hålla din bil ren

18 Jan 2023

Att underhålla ett fordon kommer med  många utmaningar. För många är det ingen prioritet att ha en städad, vältvättad bil. Om du tillhör den gruppen – eller behöver övertyga en älskad att piffa upp hans eller hennes bil – kolla in dessa viktiga skäl nedan för att hålla din bil ren. Du kan välja sedan att använda dig av BilCleaniken för att få hjälp med tvätten, eller tvätta den på egen hand. 

Du kan undvika pinsamma situationer

Vi har alla varit tvungna att ta bort en jacka och några cd-skivor från våra passagerarsäten så att någon kunde sätta sig bekvämt i våra bilar. Även om det händer oss alla vid ett eller annat tillfälle, om du måste göra städkontroll dag efter dag, kan det vara ett problem. Se istället till att du rengör din bil regelbundet – invändigt och utvändigt.

Smutsiga bilar värderas mindre av köpare

Låt oss vara ärliga - om någon erbjöd sig att sälja en smutsig bil till dig skulle du förmodligen artigt tacka nej. Om du hoppas kunna sälja ditt fordon, så är det bara ytterligare en orsak bland de många andra till att hålla din bil ren.

Smutsiga bilar kan vara hälsofarliga

Om du inte kommer ihåg att rutinmässigt rengöra din bil kan du skapa den perfekta miljön för bakterier. Att lämna mat- eller dryckesavfall och smutsiga föremål som gamla gymkläder i bilen kan ge upphov till bakterier – och din bil kommer inte att lukta så gott heller.

Smutsighet innebär fara

Att hålla din bil ren är inte bara ett estetiskt val – det kan också vara en säkerhetsfråga. Även om du kanske inte förväntar dig det, kan en smutsig bil utsätta dig för fara. När allt kommer omkring, om du förlorar sikten i dina fönster, speglar eller vindruta, kan detta drastiskt minska din reaktionstid i händelse av en olycka.

Varför är det så populärt med löjrom?

27 Dec 2022

Något många gärna njuter av, det är Kalix löjrom. Detta är något du kan köpa på Löjromsexpressen. Kalix Löjrom har tilldelats EU:s skyddade ursprungsbeteckning, SUB. Det betyder att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst geografiskt område med en för området karaktäristisk metod.

Kalix löjrom framställs av rom från siklöja, som fiskas i Bottenviken. Kalix löjrom är intensivt orange medan löjrommen från insjöfisk är gul.

Historia

Den skydddade ursprungsbeteckningen (SUB) fick Kallix lökrom 2010. Romen kommer från siklöjan, som fiskas i Bottenviken utanför Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda i ett område som sträcker sig från Torne älvs utlopp i norr till Åbyälvens utlopp i söder och högst fyra mil ut från kusten. Här är det nämligen en naturlig lekplats för denna fisk. När man bereder Kalix löjrom så måste alla stegen göras i detta avgränsade geografiska område.

Det som kännetecknar Kalix löjrom är dess smak och unika färg och dessa har en direkt koppling till siklöjans föda. I den del av Bottniska viken där siklöjan leker och lever under fångstperioden är det kallt, rent och bräckt vatten och det bidrar det med.

Den traditionella produktionsmetoden bidrar även det till kalixlöjrommens oöverträffade anseende. För att hantera rommen på rätt sätt krävs många års erfarenhet som är en del av den lokala kunskapen. Rommens runda och milda smak av fiskolja och salt bidrar också till dess unika karaktär.

Beredningen av Kalix löjrom består av flera steg:

 • grovsköljning
 • vispning
 • silning
 • torkning
 • saltning
 • finrensning.

Romkornens storlek varierar under den fem veckor långa fångstperioden från cirka 0,8 mm den första veckan till 1,3 mm den femte veckan. Rommen kläms ut för hand samma dag som fisken fångas och därefter tillsätts 4 % salt.

Vad gör en konferenstolk?

16 Dec 2022

Om du har deltagit i ett internationellt eller professionellt seminarium, toppmöte eller konferens kan du ha märkt att en konferenstolk var närvarande. Konferenstolkning är en specialiserad färdighet som möjliggör kommunikation mellan talaren och en grupp publik. Konferenstolkarna har till uppgift att lyssna på sammanhanget för vad talaren säger och förmedla det korrekt på målspråket, samtidigt som budskapets integritet bevaras. Det finns olika typer av konferenstolkning, och olika färdigheter behövs beroende på var och en.

Olika varianter av tolkning

En tolk kan använda sig av olika sätt att göra sin tolkning. Det kan vara att göra en simultantolkning eller en konsekutiv tolkning.

Konsekutiv betyder att en tolk lyssnar på talaren i några meningar och sedan väntar tills talaren pausar för att börja förmedla information tillbaka till målspråket. Dessa tolkar är ibland placerade vid sidan av en grupp som inte talar språket och kommer tyst att förmedla innehållet när talaren bryter mellan meningarna.

Simultantolkningar sker i realtid. När talaren pratar förmedlar konferenstolken samtidigt innehållet till en publik. Traditionellt kräver denna typ av tolkningar att tolken är i en bås och talar i en mikrofon med publiken med hörlurar.

Hitta en bra tolk

När du väljer en konferenstolk kommer professionalism, erfarenhet och skicklighet att spela en stor roll i ditt beslut. Du kan vända dig till Språkservice för att hitta konferenstolkar som utför konferenstolkningar samt att de även har andra typer av tolkar. De har även översättare med mera att erbjuda. 

Gott med kyckling

17 Nov 2022

Något som är gott att äta och som det går att göra en massa med, det är kyckling. Det går ju att grilla den hel, så väl som det går att separera delarna och göra filé, bröst, vingar med mera. Jag tycker det är viktigt att köpa bra kyckling, som bjärefågel. Den är helt fri från antibiotika och antibiotikaliknande preparat. Sedan får kycklingarna växa på i långsam egen takt samt att de hanteras på fint sätt under den tid de lever.

Gott recept med kycklingfilé

Tänkte jag ska dela med mig av ett av mina favoritrecept på kycklingfiléer. Det är kyckling i ugn med krämig sås:

Ingredienser

 • 600 g kycklingfiléer
 • 1 msk olja
 • 0.5 tsk peppar
 • 3 dl grädde
 • 2.5 msk senap
 • 1 msk honung
 • 1 vitlöksklyfta, riven
 • 0.5 gul lök
 • 75 g riven ost
 • 0.5 tsk salt

Till servering

 • 250 g broccoli
 • 1 msk olivolja eller smör
 • flingsalt
 • 1 dl finriven parmesan
 • 900 g potatis eller ris

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna, bryn kycklingen runt om till fin färg. Salta och peppra. Koka ris eller potatis.
Lägg över kycklingen i en ugnssäker form. Blanda grädde, senap, honung och vitlök med grovt riven lök och salt. Häll såsen över kycklingen och toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Skär broccolin i buketter och skiva stjälken tunt.
Lägg ner broccolin i kokande saltat vatten och låt koka ca 3 min. Servera med olivolja/smör, flingsalt och färskriven parmesan.

Trendiga växter

18 Oct 2022

Under 2022 har det varit som så att det är gröna växter med färgsprakande bladverk som trendat allra mest. Dock har det även kommit att bli en trend i så kallde evighetsrosor, som finns bland annat på www.blossomia.se. Utöver att det är trendigt med vissa växter, så är en trend även att ju fler växter du har hemma, desto bättre. 

Just att välja växter med mönster och blad som sprakar av färg, det har varit en tydlig trend detta år. Vi tar upp några av dessa nedan.

Alokasia

Alokasia (Alocasia) har tora, vackra blad med tjocka, dekorativa bladnerver. Den finns i flera varianter och storlekar. 

Kaladium

Kaladium (Caladium) en trendig växt som finns i många unika färgkombinationer. De finns  från skirt ljusa till djupt röda. När dagarna blir kortare på hösten, går plantan i vila och då tappar den sina blad. Med rätt skötsel vaknar den till liv igen till våren, när dagarna blir ljusare. 

Kalatea

Kalatea (Calathea), som kan ses på bilden ovan har bladverk i fantastiska mönster. Bladen sträcker sig efter solen på dagen och sluter sig om natten. Bladverket kan variera i sin form. De kan vara runda, ovala eller spetsiga. Även dess färger varierar och går från ljus till djupt grön, många med lila undersida. 

Palettblad

Palettblad (Coleus) är en växt som återkommit som favorit. Den har ett färgsprakande bladverk i all världens kulörer samt att det är en växt som är mycket lättskött.

Lek med vatten

15 Aug 2022

Något som barn i alla tider har tyckt varit roligt, det är att leka med vatten. En trend som kommer mer och mer nu, det är så kallade vattenlekplatser. Det kan du läsa mer om på Cado Aqua. En stor fördel med vatten, det är ju att här i Sverige har vi oftast gott om det och det är lätt att ta fram hinkar med det så att barnen kan ha skoj. Det är inte heller fel att ta fram vattenspridaren så att de kan springa igenom den. 

Vatten går ju även att leka med på annat sätt, genom att åka och bada, att ha vattenkrig eller liknande. Sedan är det minst lika kul att leka med vatten inne, som i badkaret, eller i diskhon.

Upptäck något nytt

Kanske ni har en vattenlekplats nära er, som ni kan gå till. Då tycker jag ni ska testa det. Det är helt enkelt olika saker som byggts upp, som en slags lekplats men där vatten har fått tagit en stor del av det hela så att säga. Bakom dessa står företaget Cado Aqua. De har även så kallade naturlekplatser, så att att barn kan komma nära naturen, även om de bor i stan.

Har ni inte en sådan här nära, så ta den egna naturen nära er och lek i. Det finns mycket spännande att upptäcka oavsett om det är ett grönområde, en park eller om det är så att ni har en skog nära er.

Funderar du på att installera solpanel?

11 Jul 2022

Något som varit populärt ett tag och är än idag, det är att installera solceller. Det är faktiskt en riktigt bra investering. Du kan behöva en inverter med för dina solceller, Besök www.inverterbutiken.se för att läsa mer. Var även smart att satsa på ett solcellsbatteri. Solpaneler på taket gör att att du kan producera din egen el och använda den direkt i hushållet. Om du vill spara el, så är det dock ett måste ha just ett sådant, för att kunna lagra det på bra sätt. Idag går det sätta solpanel på tak, på ladugårdar, samt även ha dem fristående. El är annars något man köper av ett elbolag och då priserna hela tiden stiger, så kan det vara värt att fundera på ett sätt att sänka kostnaderna.

Använda el från solceller

Genom att sätta upp solpaneler på taket, så omvandlas solens energi till el, som du sedan kan använda dig av hemma. Det är ett bra sätt att få billigare el, samt att det är även miljövänligt. Om du skaffar dig detta, så kommer du kunna producera el, året runt. Dock mindre under vintern eftersom det är färre soltimmar då. Du får även mindre el om det är väldigt molnigt. Men det är ändå värt det! Idag finns det många företag att välja på som säljer detta och kan installera det åt dig. Så vill du skaffa detta, kontakta då ett såndant företag. En inverter kan du däremot hitta på Invererbutiken. 

Trenden med städhjälp håller i sig

12 Apr 2022

När RUT-avdraget kom 2007 så blev det en riktigt stor trend i att anlita olika företag för att utföra hushållsnära sysslor. Det eftersom att avdraget gjorde det så mycket billigare. Detta avdrag finns ju kvar än idag och det är minst lika poppis att än idag få hjälp med saker. En av dessa saker är städning. Det är något som alla kan ha nytta av, att anlita en städfirma som till exempelvis Städcompaniet. De kan du hitta på www.stadcompaniet.se. Det går att få hjälp med olika sorters städningar. De två vanligaste är hemstädning och flyttstädning.

Hemstädning

Hemstädning av en städfirma är helt enkelt städning av hemmet. Oftast kan man få det på abonnemang, så att de kommer och städar varje vecka, eller varannan. Det brukar då ingå saker som dammsugning, våttorkning av golv, damma av skåp och hyllor och lite annat smått och gott. Det bästa är att kolla på den städfirmas hemsida som du tänkt anlita för att se vad som ingår.

Flyttstädning

När man ska flytta, så ska det alltid avslutas med en flyttstädning. Även det går att få hjälp med av en städfirma. Då är det en mycket noggrann städning av hela bostaden, från tak till golv och allt som finns däremellan.

Andra städtjänster

Olika städfirmor har så klart olika utbud av tjänster, men de vanligaste utöver hemstäd och flyttstäd brukar vara dessa:

 • Kontorsstädning
 • Trappstädning
 • Visningsstädning
 • Storstädning
 • Fönsterputsning

Så det går att få hjälp med att städa det mesta!

Vad har du för semesterplaner?

18 Feb 2022

Semestrarna de två senaste åren har kanske inte varit så bra, då det varit pandemi. Under 2020, så väl som 2021 så var det många som valde att ha en så kallad hemester, eller staycation. Mycket på grund av pandemin. Än är ju inte faran över, men med vaccinet som kommit, så blir det kanske lite lättare att åka iväg denna sommar. Så oavsett om du jobbar på mekanisk verkstad som Axido eller på kontor, kanske det snart dags att planera sommarens semester? Sedan är det inte ett måste att åka iväg, en del trivs bra att gå hemma och greja med trädgården och huset.

Se dig omkring i Sverige

Även om det är möjligt att åka på utlandssemester så kräver det ju i alla fall just nu att man har testat sig eller att man vaccinerat sig. Det kan vara enklare att bestämma dig för att semestra hemma i Sverige i år. Det går ju bra det med. För vi har ju en massa fina landskap och städer att besöka. Öar med för den delen. Både Gotland och Öland är ju fantastiska att åka till om sommaren.

Vi har ju även flera vackra skärgårdar runt om i Sverige. Då finns det många små öar, kobbar och skär.

Våga testa något annat

Om du brukar göra samma sak, varje år, varje semester, så kanske du ska testa något helt annat denna sommar? Det finns ju en massa saker att företa dig, många gånger bara ett stenkast från där du bor, beroende på var det är så klart. Men det kan vara skoj att uppäcka nya saker.

Hetaste techtrenderna 2022

8 Feb 2022

Vilka heta techtrender kan vi vänta oss under detta nya år? Dagens Industri digital tog fram sin "spåkula" i slutet av förra året för att gå igenom vad som troligen kommer att trenda detta år. Bland annat tror man att influencers kommer ta ett steg till och investera i andra bolag. Man trir även att det ska gå att mäta egna värden, hemma, om man har kronisk sjukdom. Se klippet för att veta mer vad de tror ska ske detta år!

Hetaste jobben i Sverige just nu

6 Nov 2021

Hur mäter man egentligen vilka jobb som är mest populära och heta just nu? Ett sätt är att kolla hur folk har bytt jobb enligt sina presentationer online på plattformar som LinkedIn och Facebook. Gör man det ser man att det är många som väljer E-handel, digital marknadsföring, kundservice och sjukvård. 

Men faktum är att ett av de områden där det idag finns gott om jobb och där utvecklingsmöjligheterna är goda är inom elektrikerbranschen. Många av de behöriga elektriker som jobbar idag kommer snart att gå i pension och det råder snart brist på utbildade elektriker i Falkenberg, Örebro, Gråbo och andra orter i landet. En kort lista på heta jobb just nu:

 • Elektriker
 • E-handel
 • Marknadsföring online
 • Sjukvård
 • Kundservice

Krävs utbildning?

Vill du jobba inom sjukvården kan du göra det helt utan utbildning men då som vårdbiträde eller liknande. Vill du istället jobba som undersköterska, sjuksköterska eller andra yrkeskategorier inom vård krävs utbildning. Även elektrikeryrket kräver utbildning och även fortbildning när man väl är behörig.

Kundservice kräver ingen utbildning alls men det är bra om man har provat på den här typen av jobb innan man kastar sig ut i det. Det kan innebära en del stress och vissa företag har även säljkrav på sin supportpersonal. 

Digital marknadsföring kan man pyssla med och vara helt självlärd men kan du uppvisa att du gått rätt slags utbildningar så är det enklare att få anställning. Du kan även frilansa men då blir inkomsten mer osäker. 

Spara pengar

24 Sep 2021

En del är riktigt bra på att spara pengar varje månad, andra är mer slösaktiga och tänker inte på att det är bra att ha en buffert. Sedan finns det de som känner att de inte har pengar över att spara. 

Dock är det ju så, att spara, varje månad, hur lite det än må vara, det är bra att göra. Börja med att sätta upp en budget på inkomster och utgifter. Se vad du kan dra in på, som du kan sedan lägga i ett sparande istället. Du kanske kan satsa på ett extra jobb för att få in mer pengar?

Börja spara in på pengar genom att göra matlådor, sluta röka, byta abonnemang med mera.

Smart spartips

Sätt en automatiskt överföring från ditt lönekonto, till ett sparkonto. Du kan börja med så lite som en hundring. Låt det dras samma datum lönen kommer. Du hinner då aldrig märka av dem, utan sparar undan dem.

Jag har inga pengar över att spara?

Du kanske tycker att du vill börja spara men att du inte har pengar att lägga undan för detta. Då är det som så att du bör se till att skapa ett utrymme för det!

För att utöka ditt sparande kan du som sagt se över din privatekonomi. Kolla upp om du kan få billigare lån, försäkringar, abonnemang, elkostnader och så vidare. Du kan även handla billigare mat, göra matlådor, åka mindre bil, spendera mindre pengar på onödig konsumtion som cigaretter, utemat, godis, kläder, inredning med mera. Det är även bra att sälja saker du inte behöver.

Två typer av sparande

Det går ju att spara på en massa olika sätt, men oftast talar man om buffertsparande och målsparande. En buffert är bra att spara ihop till. Det är pengar att använda för oväntade utgifter med mera. Målsparande är för något du vill köpa eller en resa du vill göra.

Det finns så klart andra sätt att spara på. Ett sätt att spara är att investera i aktier. En aktie är en andel i ett aktiebolag. Det man gör är alltså att köpa en liten andel av själva bolaget. Man kommer då att äga en del av bolaget och få ta del av utdelningar. Aktier kan stiga i värde så väl som sjunka i värde. Utdelning kan det bli en eller flera gånger per år. Då kommer en summa pengar till ditt konto som du får göra vad du vill med.

Fonder är ett annat sätt att spara på. Fond är som ett företag som investerar pengar mot en avgift. Sätter du in pengar i en fond, så kommer dessa pengar att placeras på olika värdepapper. Allt enligt fondens investeringsregler. Du får betala en avgift varje år för att fonden hjälpt dig placera pengarna. Det finns även aktiefonder och blandfonder.

Ett sätt att få ihop pengar annars, är att satsa på trading. Om du tycker det låter intressant och vill lära dig mer, läs denna guide. Det är bra att göra före du kör igång, så att det blir rätt.

← Äldre inlägg