Falkblick

Håller koll på de senaste trenderna

Spara pengar

En del är riktigt bra på att spara pengar varje månad, andra är mer slösaktiga och tänker inte på att det är bra att ha en buffert. Sedan finns det de som känner att de inte har pengar över att spara. 

Dock är det ju så, att spara, varje månad, hur lite det än må vara, det är bra att göra. Börja med att sätta upp en budget på inkomster och utgifter. Se vad du kan dra in på, som du kan sedan lägga i ett sparande istället. Du kanske kan satsa på ett extra jobb för att få in mer pengar?

Börja spara in på pengar genom att göra matlådor, sluta röka, byta abonnemang med mera.

Smart spartips

Sätt en automatiskt överföring från ditt lönekonto, till ett sparkonto. Du kan börja med så lite som en hundring. Låt det dras samma datum lönen kommer. Du hinner då aldrig märka av dem, utan sparar undan dem.

Jag har inga pengar över att spara?

Du kanske tycker att du vill börja spara men att du inte har pengar att lägga undan för detta. Då är det som så att du bör se till att skapa ett utrymme för det!

För att utöka ditt sparande kan du som sagt se över din privatekonomi. Kolla upp om du kan få billigare lån, försäkringar, abonnemang, elkostnader och så vidare. Du kan även handla billigare mat, göra matlådor, åka mindre bil, spendera mindre pengar på onödig konsumtion som cigaretter, utemat, godis, kläder, inredning med mera. Det är även bra att sälja saker du inte behöver.

Två typer av sparande

Det går ju att spara på en massa olika sätt, men oftast talar man om buffertsparande och målsparande. En buffert är bra att spara ihop till. Det är pengar att använda för oväntade utgifter med mera. Målsparande är för något du vill köpa eller en resa du vill göra.

Det finns så klart andra sätt att spara på. Ett sätt att spara är att investera i aktier. En aktie är en andel i ett aktiebolag. Det man gör är alltså att köpa en liten andel av själva bolaget. Man kommer då att äga en del av bolaget och få ta del av utdelningar. Aktier kan stiga i värde så väl som sjunka i värde. Utdelning kan det bli en eller flera gånger per år. Då kommer en summa pengar till ditt konto som du får göra vad du vill med.

Fonder är ett annat sätt att spara på. Fond är som ett företag som investerar pengar mot en avgift. Sätter du in pengar i en fond, så kommer dessa pengar att placeras på olika värdepapper. Allt enligt fondens investeringsregler. Du får betala en avgift varje år för att fonden hjälpt dig placera pengarna. Det finns även aktiefonder och blandfonder.

Ett sätt att få ihop pengar annars, är att satsa på trading. Om du tycker det låter intressant och vill lära dig mer, läs denna guide. Det är bra att göra före du kör igång, så att det blir rätt.

24 Sep 2021