Falkblick

Håller koll på de senaste trenderna

Gott med kyckling

17 Nov 2022

Något som är gott att äta och som det går att göra en massa med, det är kyckling. Det går ju att grilla den hel, så väl som det går att separera delarna och göra filé, bröst, vingar med mera. Jag tycker det är viktigt att köpa bra kyckling, som bjärekyckling. Den är helt fri från antibiotika och antibiotikaliknande preparat. Sedan får kycklingarna växa på i långsam egen takt samt att de hanteras på fint sätt under den tid de lever.

Gott recept med kycklingfilé

Tänkte jag ska dela med mig av ett av mina favoritrecept på kycklingfiléer. Det är kyckling i ugn med krämig sås:

Ingredienser

 • 600 g kycklingfiléer
 • 1 msk olja
 • 0.5 tsk peppar
 • 3 dl grädde
 • 2.5 msk senap
 • 1 msk honung
 • 1 vitlöksklyfta, riven
 • 0.5 gul lök
 • 75 g riven ost
 • 0.5 tsk salt

Till servering

 • 250 g broccoli
 • 1 msk olivolja eller smör
 • flingsalt
 • 1 dl finriven parmesan
 • 900 g potatis eller ris

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna, bryn kycklingen runt om till fin färg. Salta och peppra. Koka ris eller potatis.
Lägg över kycklingen i en ugnssäker form. Blanda grädde, senap, honung och vitlök med grovt riven lök och salt. Häll såsen över kycklingen och toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 25 min. Skär broccolin i buketter och skiva stjälken tunt.
Lägg ner broccolin i kokande saltat vatten och låt koka ca 3 min. Servera med olivolja/smör, flingsalt och färskriven parmesan.

Trendiga växter

18 Oct 2022

Under 2022 har det varit som så att det är gröna växter med färgsprakande bladverk som trendat allra mest. Dock har det även kommit att bli en trend i så kallde evighetsrosor, som finns bland annat på www.blossomia.se. Utöver att det är trendigt med vissa växter, så är en trend även att ju fler växter du har hemma, desto bättre. 

Just att välja växter med mönster och blad som sprakar av färg, det har varit en tydlig trend detta år. Vi tar upp några av dessa nedan.

Alokasia

Alokasia (Alocasia) har tora, vackra blad med tjocka, dekorativa bladnerver. Den finns i flera varianter och storlekar. 

Kaladium

Kaladium (Caladium) en trendig växt som finns i många unika färgkombinationer. De finns  från skirt ljusa till djupt röda. När dagarna blir kortare på hösten, går plantan i vila och då tappar den sina blad. Med rätt skötsel vaknar den till liv igen till våren, när dagarna blir ljusare. 

Kalatea

Kalatea (Calathea), som kan ses på bilden ovan har bladverk i fantastiska mönster. Bladen sträcker sig efter solen på dagen och sluter sig om natten. Bladverket kan variera i sin form. De kan vara runda, ovala eller spetsiga. Även dess färger varierar och går från ljus till djupt grön, många med lila undersida. 

Palettblad

Palettblad (Coleus) är en växt som återkommit som favorit. Den har ett färgsprakande bladverk i all världens kulörer samt att det är en växt som är mycket lättskött.

Lek med vatten

15 Aug 2022

Något som barn i alla tider har tyckt varit roligt, det är att leka med vatten. En trend som kommer mer och mer nu, det är så kallade vattenlekplatser. Det kan du läsa mer om på Vortex Cado. En stor fördel med vatten, det är ju att här i Sverige har vi oftast gott om det och det är lätt att ta fram hinkar med det så att barnen kan ha skoj. Det är inte heller fel att ta fram vattenspridaren så att de kan springa igenom den. 

Vatten går ju även att leka med på annat sätt, genom att åka och bada, att ha vattenkrig eller liknande. Sedan är det minst lika kul att leka med vatten inne, som i badkaret, eller i diskhon.

Upptäck något nytt

Kanske ni har en vattenlekplats nära er, som ni kan gå till. Då tycker jag ni ska testa det. Det är helt enkelt olika saker som byggts upp, som en slags lekplats men där vatten har fått tagit en stor del av det hela så att säga. Bakom dessa står företaget Vortex Cado. De har även så kallade naturlekplatser, så att att barn kan komma nära naturen, även om de bor i stan.

Har ni inte en sådan här nära, så ta den egna naturen nära er och lek i. Det finns mycket spännande att upptäcka oavsett om det är ett grönområde, en park eller om det är så att ni har en skog nära er.

Funderar du på att installera solpanel?

11 Jul 2022

Något som varit populärt ett tag och är än idag, det är att installera solceller. Det är faktiskt en riktigt bra investering. Du kan behöva en inverter med för dina solceller, Besök www.inverterbutiken.se för att läsa mer. Var även smart att satsa på ett solcellsbatteri. Solpaneler på taket gör att att du kan producera din egen el och använda den direkt i hushållet. Om du vill spara el, så är det dock ett måste ha just ett sådant, för att kunna lagra det på bra sätt. Idag går det sätta solpanel på tak, på ladugårdar, samt även ha dem fristående. El är annars något man köper av ett elbolag och då priserna hela tiden stiger, så kan det vara värt att fundera på ett sätt att sänka kostnaderna.

Använda el från solceller

Genom att sätta upp solpaneler på taket, så omvandlas solens energi till el, som du sedan kan använda dig av hemma. Det är ett bra sätt att få billigare el, samt att det är även miljövänligt. Om du skaffar dig detta, så kommer du kunna producera el, året runt. Dock mindre under vintern eftersom det är färre soltimmar då. Du får även mindre el om det är väldigt molnigt. Men det är ändå värt det! Idag finns det många företag att välja på som säljer detta och kan installera det åt dig. Så vill du skaffa detta, kontakta då ett såndant företag. En inverter kan du däremot hitta på Invererbutiken. 

Trenden med städhjälp håller i sig

12 Apr 2022

När RUT-avdraget kom 2007 så blev det en riktigt stor trend i att anlita olika företag för att utföra hushållsnära sysslor. Det eftersom att avdraget gjorde det så mycket billigare. Detta avdrag finns ju kvar än idag och det är minst lika poppis att än idag få hjälp med saker. En av dessa saker är städning. Det är något som alla kan ha nytta av, att anlita en städfirma som till exempelvis Städcompaniet. De kan du hitta på www.stadcompaniet.se. Det går att få hjälp med olika sorters städningar. De två vanligaste är hemstädning och flyttstädning.

Hemstädning

Hemstädning av en städfirma är helt enkelt städning av hemmet. Oftast kan man få det på abonnemang, så att de kommer och städar varje vecka, eller varannan. Det brukar då ingå saker som dammsugning, våttorkning av golv, damma av skåp och hyllor och lite annat smått och gott. Det bästa är att kolla på den städfirmas hemsida som du tänkt anlita för att se vad som ingår.

Flyttstädning

När man ska flytta, så ska det alltid avslutas med en flyttstädning. Även det går att få hjälp med av en städfirma. Då är det en mycket noggrann städning av hela bostaden, från tak till golv och allt som finns däremellan.

Andra städtjänster

Olika städfirmor har så klart olika utbud av tjänster, men de vanligaste utöver hemstäd och flyttstäd brukar vara dessa:

 • Kontorsstädning
 • Trappstädning
 • Visningsstädning
 • Storstädning
 • Fönsterputsning

Så det går att få hjälp med att städa det mesta!

Vad har du för semesterplaner?

18 Feb 2022

Semestrarna de två senaste åren har kanske inte varit så bra, då det varit pandemi. Under 2020, så väl som 2021 så var det många som valde att ha en så kallad hemester, eller staycation. Mycket på grund av pandemin. Än är ju inte faran över, men med vaccinet som kommit, så blir det kanske lite lättare att åka iväg denna sommar. Så oavsett om du jobbar på mekanisk verkstad som Axido eller på kontor, kanske det snart dags att planera sommarens semester? Sedan är det inte ett måste att åka iväg, en del trivs bra att gå hemma och greja med trädgården och huset.

Se dig omkring i Sverige

Även om det är möjligt att åka på utlandssemester så kräver det ju i alla fall just nu att man har testat sig eller att man vaccinerat sig. Det kan vara enklare att bestämma dig för att semestra hemma i Sverige i år. Det går ju bra det med. För vi har ju en massa fina landskap och städer att besöka. Öar med för den delen. Både Gotland och Öland är ju fantastiska att åka till om sommaren.

Vi har ju även flera vackra skärgårdar runt om i Sverige. Då finns det många små öar, kobbar och skär.

Våga testa något annat

Om du brukar göra samma sak, varje år, varje semester, så kanske du ska testa något helt annat denna sommar? Det finns ju en massa saker att företa dig, många gånger bara ett stenkast från där du bor, beroende på var det är så klart. Men det kan vara skoj att uppäcka nya saker.

Hetaste techtrenderna 2022

8 Feb 2022

Vilka heta techtrender kan vi vänta oss under detta nya år? Dagens Industri digital tog fram sin "spåkula" i slutet av förra året för att gå igenom vad som troligen kommer att trenda detta år. Bland annat tror man att influencers kommer ta ett steg till och investera i andra bolag. Man trir även att det ska gå att mäta egna värden, hemma, om man har kronisk sjukdom. Se klippet för att veta mer vad de tror ska ske detta år!

Hetaste jobben i Sverige just nu

6 Nov 2021

Hur mäter man egentligen vilka jobb som är mest populära och heta just nu? Ett sätt är att kolla hur folk har bytt jobb enligt sina presentationer online på plattformar som LinkedIn och Facebook. Gör man det ser man att det är många som väljer E-handel, digital marknadsföring, kundservice och sjukvård. 

Men faktum är att ett av de områden där det idag finns gott om jobb och där utvecklingsmöjligheterna är goda är inom elektrikerbranschen. Många av de behöriga elektriker som jobbar idag kommer snart att gå i pension och det råder snart brist på utbildade elektriker i Falkenberg, Örebro, Gråbo och andra orter i landet. En kort lista på heta jobb just nu:

 • Elektriker
 • E-handel
 • Marknadsföring online
 • Sjukvård
 • Kundservice

Krävs utbildning?

Vill du jobba inom sjukvården kan du göra det helt utan utbildning men då som vårdbiträde eller liknande. Vill du istället jobba som undersköterska, sjuksköterska eller andra yrkeskategorier inom vård krävs utbildning. Även elektrikeryrket kräver utbildning och även fortbildning när man väl är behörig.

Kundservice kräver ingen utbildning alls men det är bra om man har provat på den här typen av jobb innan man kastar sig ut i det. Det kan innebära en del stress och vissa företag har även säljkrav på sin supportpersonal. 

Digital marknadsföring kan man pyssla med och vara helt självlärd men kan du uppvisa att du gått rätt slags utbildningar så är det enklare att få anställning. Du kan även frilansa men då blir inkomsten mer osäker. 

Spara pengar

24 Sep 2021

En del är riktigt bra på att spara pengar varje månad, andra är mer slösaktiga och tänker inte på att det är bra att ha en buffert. Sedan finns det de som känner att de inte har pengar över att spara. 

Dock är det ju så, att spara, varje månad, hur lite det än må vara, det är bra att göra. Börja med att sätta upp en budget på inkomster och utgifter. Se vad du kan dra in på, som du kan sedan lägga i ett sparande istället. Du kanske kan satsa på ett extra jobb för att få in mer pengar?

Börja spara in på pengar genom att göra matlådor, sluta röka, byta abonnemang med mera.

Smart spartips

Sätt en automatiskt överföring från ditt lönekonto, till ett sparkonto. Du kan börja med så lite som en hundring. Låt det dras samma datum lönen kommer. Du hinner då aldrig märka av dem, utan sparar undan dem.

Jag har inga pengar över att spara?

Du kanske tycker att du vill börja spara men att du inte har pengar att lägga undan för detta. Då är det som så att du bör se till att skapa ett utrymme för det!

För att utöka ditt sparande kan du som sagt se över din privatekonomi. Kolla upp om du kan få billigare lån, försäkringar, abonnemang, elkostnader och så vidare. Du kan även handla billigare mat, göra matlådor, åka mindre bil, spendera mindre pengar på onödig konsumtion som cigaretter, utemat, godis, kläder, inredning med mera. Det är även bra att sälja saker du inte behöver.

Två typer av sparande

Det går ju att spara på en massa olika sätt, men oftast talar man om buffertsparande och målsparande. En buffert är bra att spara ihop till. Det är pengar att använda för oväntade utgifter med mera. Målsparande är för något du vill köpa eller en resa du vill göra.

Det finns så klart andra sätt att spara på. Ett sätt att spara är att investera i aktier. En aktie är en andel i ett aktiebolag. Det man gör är alltså att köpa en liten andel av själva bolaget. Man kommer då att äga en del av bolaget och få ta del av utdelningar. Aktier kan stiga i värde så väl som sjunka i värde. Utdelning kan det bli en eller flera gånger per år. Då kommer en summa pengar till ditt konto som du får göra vad du vill med.

Fonder är ett annat sätt att spara på. Fond är som ett företag som investerar pengar mot en avgift. Sätter du in pengar i en fond, så kommer dessa pengar att placeras på olika värdepapper. Allt enligt fondens investeringsregler. Du får betala en avgift varje år för att fonden hjälpt dig placera pengarna. Det finns även aktiefonder och blandfonder.

Ett sätt att få ihop pengar annars, är att satsa på trading. Om du tycker det låter intressant och vill lära dig mer, läs denna guide. Det är bra att göra före du kör igång, så att det blir rätt.

Vem behöver göra en revision?

20 Sep 2021

Du har säkert hört talas om revision, särskilt om du har företag. Men har du koll på vad det innebär och vem eller vilka som måste göra en revision? Om man ska förklara det på ett enkelt sätt, så är det ett sätt att så att säga göra en kvalitetsäkring av ett företag. Genom en revision så att säga intygar man att företaget följer alla lagar och regler som finns i Sverige. Med en revision får man även en bild av hur företagets ekonomi ser ut. Det kan vara bra att ha om du ska ha nya kundkontakter, ha samtal med banken eller i samband med myndighetskontakt. En revision utförs utifrån olika saker så som riskanalys, planering, granskning och rapportering. Men vem måste göra denna då?

Alla kan göra en revision

Det går att göra en revision, oavsett företagsform, fast oftast är det främst stora aktiebolag som gör dem. Eller ja, de låter ofta ett redovisningsföretag sköta det åt dem. Det är rätt smart att samarbeta med en auktoriserad revisor. Det eftersom det ger dig och ditt företag en del fördelar. Bland annat ger det ett ökat förtroende för ditt företag och det hos andra så som kunder, leverantörer, samarbetspartners och kreditgivare. En annan fördel är att deet även stärker årsredovisningens status. Dessutom blir det även som ett kvitto på att du har bra koll samt ordning och reda i företaget. 

Packa, flytta, städa

12 Jan 2021

Är det så att du ska flytta? Då är det en del saker som ska ordnas. Det ska packas, det ska flyttas och det ska städas. Om du vill, så kan du anlita hjälp för alla dessa delar. Dessutom få RUT-avdrag. Det gör att det inte kostar allt för mycket. Dock är det bra att vara medveten om vad som ger RUT-avdrag och inte. När det kommer till att packa och flytta så måste bohaget vara ditt, samt att flytten måste ske mellan bostäder som du helt eller delvis bor i inom EU/EES-området, Storbritannien, eller Schweiz.Företaget som utför arbetet måste ha svensk F-skatt om någon del av flytten utförs i Sverige samt att arbetsmomenten ska ingå som ett led i flytten av bohaget. Exakta krav kan ses på Skatteverkets hemsida.

När det kommer till flyttstädning

Flyttstädning kan du boka på https://anettesallservice.se/. Även flyttstädning ger rätt till RUT så tillvida att det görs i, eller i nära anslutning till, bostaden. På skatteverket står det klart och tydligt att krav för rutavdrag: städa hos någon som ska flytta in eller ut ur en bostad. 

Sedan är det en del städtyper som inte ger rätt till RUT. Bland annat är det då efter byggarbete, grovstädning med avancerad utrustning, samt ett gäng punkter till som även de finns på Skatteverkets sida.

Kolla av med de företag du anlita för att packa, flytta och städa att de kan dra av RUT direkt på din faktura. 

Så här flyttstädar du på bästa sätt

6 Jan 2021

När du skka flytta från din lägenhet, så är det som så att du måste på ett grundligt sätt ha flyttstädat. Det ska göras dels i hyreslägenheter, dels om du säljer ditt hus, men i sista fallet är det något som kan förhandlas bort, men det är vanligast att man gör det. Om du vill kan du göra flyttstädning i Malmö på egen hand, eller boka in en städfirma som gör det åt dig. 

Hur lång tid tar det att flyttstäda?

Det hela beror så klart på hur stor bostad du har. En etta tar ju kortare tid att städa än vad ett helt hus gör. Men många gånger tar det alltid längre tid än vad man tror. Det eftersom man alltid har en massa detaljer som ska städas. Det är inte som en städning för helgen, utan det är allt! Du ska fixa avloppsbrunnar, fläkten, kylen, frysen, torka lister, kontakter, dörrkarmar och mycket mer. 

Vad för redskap och material behöver du?

När du ska städa är det bra att ha rätt sorts städmaterial och redskap tillgängligt. Så se till att inte ta med allt då dy flyttar, utan lämna kvar en del. Detta kan du behöva:

 • Gummihandskar
 • Handdukar så väl som pappershanddukar
 • Dammsugare och sopborste
 • Mopp och hink
 • Rengöringsmedel så som såpa, diskmedel, rengöringsspray för kök, badrum, andra rum, avkalkningsmedel, med mera.
 • Trasor och tvättsvampar
 • Rengöringsmedel för ugn
 • Ugnsskrapa
 • Tidningar
 • Plastpåsar
 • Svinto
 • Stege samt olika verktyg

Stegen och verktyg är för att nå, samt ta bort spikar, krokar och annat.

Hur bygger man en bil?

18 Dec 2020

De första bilarna byggdes en och en, och allt gjordes för hand. Henry Ford fulländade massproduktion av bilar genom att använda en löpande band-metod, som han snappat upp från andra fabriker. Idag är det i princip samma sak, fast med robotar som sköter montering av många detaljer istället för människor. Fordon och delar matas fram med hjälp av transportutrustning, liknande de du kan läsa om på vecto.com, och ju längre fram på bandet en bil befinner desto närmare färdig bil är det. 

En del vägrar använda löpande band

Det finns biltillverkare som känner en stolthet över att deras bilar aldrig stått på ett löpande band. De fordonen är handgjorda och även om de ser likadana ut är varje exemplar smått unika. Ett bilmärke som jobbar på detta vis är Bugatti, och det är också en av förklaringarna till prislappen som sitter just på de bilarna. Ett svenskt företag som också jobbar mycket för hand är Koenigsegg. De tillverkar cirka 30 bilar per år och är en mycket exklusiv bil som bara ett fåtal kan köpa. 

Massproduktion håller ner priser

Det är också därför det är vanligt med just den metoden. Vill man sälja många bilar och tjäna pengar så måste man få ner tillverkningskostnaden. Det gör man genom att massproducera. Det är billigare att framställa 10 000 karosser i en press än att låta en plåtslagare jobba fram en kaross åt gången med hammare och specialverktyg. 

Hur friar man på bästa sätt?

17 Nov 2020

Att fria, det är en speciell stund och det kan göras på en mängd olika sätt. Att ha varit i förväg hos en guldsmed för att fixa ringar är en god idé. Det finns bra guldsmeder Uppsala. Hur du väljer att fria är så klart upp till dig, men här är ett par förslag.

Förslag på hur du kan fria

Ett sätt att fria är att vara kreativ och fria på ett oväntat sätt. Kanske via en reklamfilm på bion, före filmen ni ska se. 

En klassiker annars är att fria på restaurang och lägga ringen i champagneglaset, gömma den i desserten eller ha den i fickan.

Du kan också satsa på ett spontant frier. Låt ringen ligga i din ficka tills ett tillfälle då det helt enkelt känns rätt att ta fram den och ställa frågan. 

Om du vill göra något helt utöver det vanliga så planera något som överraskar din partner masor. Som att låtsas att ni ska åka iväg på en resa till Göteborg men väl på flygplatsen berätta att ni ska åka till Paris. Sedan planerar du in ett romantiskt frieri framför Eiffeltornet!

Annars kan du passa på när hela familjen är samlade på julafton eller fråga din kärlek när ni är på en mysig middag med vänner.

Du kan också satsa på att fria till din kära, när ni är på ett bröllop, där romantiken redan flödar. Men hör med brudparet att det är ok att du gör det!

Byta fönster eller renovera de du har?

16 Sep 2020

Ibland kan det vara så att det kan löna sig att renovera de fönster man har istället för att köpa nya och byta ut med. Det eftersom att ett gammal fönster, som ser slitet ut, ändå kan vara friskt så att säga. Riktigt gamla fönster har ofta en bra kvalitet och tillverkades av virke som höll. Det är fönster från 1960-talet och framåt en bit som man massproducerade fönster och de höll då inte samma kvalitet. Så du bör se över vad det är för fönster du har. Om det är fönster från före 1950 så kan det alltså vara värt att kolla om de går att renovera. Annars kan det vara bra att klicka här och köpa nya. 

Hur lång tid tar det att byta fönster?

Hur lång tid det tar att byta fönster beror bland annat på vilken typ av hus och fasad du har samt vilka fönster det är som du ska montera. Sedan hur händig du är spelar så klart in det med. En van person kan byta fönster rätt så snabbt, mellan 2-4 fönster per dag. Tiden inklulderar då att plocka ut det gamla fönstret och montera det nya med infästning, drevning, återställande av kringmiljön såsom foder eller puts samt montering av bleck. Så om du känner dig osäker, räkna med att det tar bra mycket längre tid. Det kan vara värt att anlita en hantverkare som gör fönsterbytet åt dig. 

 

← Äldre inlägg