Falkblick

Håller koll på de senaste trenderna

Byta fönster eller renovera de du har?

16 sep 2020

Ibland kan det vara så att det kan löna sig att renovera de fönster man har istället för att köpa nya och byta ut med. Det eftersom att ett gammal fönster, som ser slitet ut, ändå kan vara friskt så att säga. Riktigt gamla fönster har ofta en bra kvalitet och tillverkades av virke som höll. Det är fönster från 1960-talet och framåt en bit som man massproducerade fönster och de höll då inte samma kvalitet. Så du bör se över vad det är för fönster du har. Om det är fönster från före 1950 så kan det alltså vara värt att kolla om de går att renovera. Annars kan det vara bra att klicka här och köpa nya. 

Hur lång tid tar det att byta fönster?

Hur lång tid det tar att byta fönster beror bland annat på vilken typ av hus och fasad du har samt vilka fönster det är som du ska montera. Sedan hur händig du är spelar så klart in det med. En van person kan byta fönster rätt så snabbt, mellan 2-4 fönster per dag. Tiden inklulderar då att plocka ut det gamla fönstret och montera det nya med infästning, drevning, återställande av kringmiljön såsom foder eller puts samt montering av bleck. Så om du känner dig osäker, räkna med att det tar bra mycket längre tid. Det kan vara värt att anlita en hantverkare som gör fönsterbytet åt dig. 

 

Flytta själv eller anlita flyttfirma?

5 sep 2020

När det är dags att flytta, så finns det två alternativ. Det ena är att anlita en flyttfirma i Stockholm eller att du flyttar själv. Vad passar då bäst? Båda alternativ har ju så klart både fördelar och nackdelar. Låt oss reda ut vad som kan passa dig bäst.

Flytta själv

Om du väljer att flytta själv, så är det ju oftast det billigaste alternativet. Men det kommer att finnas en del kostnader. Du behöver ju ha en flyttbil eller ett släp, bensin, samt kartonger och flyttlådor. Du måste även ha körkort,eller någon som kör, samt du måste klara av att bära tunga möbler. 

Du måste boka in flyttbil eller släp, i god tid, samt även be vänner att hjälpa dig ett visst datum. Det är svårt att helt på egen hand bära vissa möbler. 

Du måste även kolla över hur lätt eller svårt det är att få in möblerna och allt annat i nya bostaden. Finns det hiss eller måste ni använda trapporna? En flytt på egen hand kan vara tungt och slitigt.

Flytta med flyttfirma

Om du väljer att anlita en flyttfirma, så kostar det lite mer än att flytta själv. Det är smart att ta in offerter från flera. Det för att få bästa priset. På Billigflyttfirmastockholm.nu finns det en bra flyttfirma du kan anlita. En fördel med flytthjälp av flyttfirma är att du får en flytt som går snabbt och smidigt. En del låter dig även låna flyttkartonger eller hyra dem billigt. 

Funderar du på att anlita ett städföretag?

12 aug 2020

Idag är det rätt många av oss som känner att tiden för att städa hemmet räcker inte riktigt till. Eller så lägger vi hela helger på att göra det. Dock är det allt vanligare att anlita ett städföretag för hemstädning. Det är faktiskt en god idé att göra det. Det gör att du får tid över till annat, men att du ändå får ett välstädat hem. Det finns en del saker att fundera på då du ska anlita ett städföretag för hemstädning.

Saker att tänka på

Bland de saker du bör fundera över då du ska anlita en städfirma är hur ofta du vill att de ska komma och städa hemma hos dig. Många städfirmor erbjuder hemstädning både i abonnemangsform och för enstaka tillfällen. Ett abonnemang kan vara bra så att de kommer en gång per vecka, eller varannan. 

Fundera även på vad det är för typ av städhjälp det är du behöver. Oftast innehåller städabonnemangen olika städmoment, oftast vanliga saker som damma, dammsuga, torka golv och så vidare. Kolla av med de du anlitar vad som ingår och vad du får beställa som extra tillägg. 

Testa städning

Det finns städföretag i Sundsvall som kan erbjuda flyttstädning, hemstädning, kontorsstädning, fönsterputsning, dödsbostädning och mycket mer. Kolla av om du kan få en så kallad teststädning så att du kan känna efter om det är något som passar dig. Eller så kör du en enstaka städning för att testa på det. 

Att lyckas med flyttstädningen

2 jun 2020

En flyttstädning är det som ska se i din gamla bostad om du flyttat till en ny. Det är ofta det som görs sist i en flytt. Det är viktigt att tänka på att denna städning ska ske med en stor noggrannhet. Du som känner att du inte fixar en flyttstädning i Gävle kan anlita en städfirma så som Anettes Flyttstädning Sverige AB. Om du ändå vill ge det ett försök på egen hand, se till att planera! Genom god planering samt att du avsätter gott om tid gör att du lyckas med din flyttstädning. 

Planering är bra att göra

Redan innan du flyttar är det bra att planera in alla detaljer. Från att packa, till bära och transportera till när och hur du ska utföra din flyttstäd. Ju större bostad desto mer tid tar det att städa den så klart. Ha gott om tid och stressa inte, för då kan det hända att du får göra om det. Ofta är det så att hyresvärden besiktar städningen. Skulle han inte vara nöjd kan han anlita en städfirma, som han väljer, som du får betala för. Då kan det vara enklare att anlita flyttstäd Gävle på egen hand, innan!

Gör din flyttstädning enklare

Förenkla städningen genom att ha gott om tid, samt att du har rätt städmaterial hemma. Packa inte ner dammsugare med mera när du flyttar, så att du kan städa direkt efter. Sedan, se till att använda dig av en checklista, då har du bra koll på vad som ska göras och vad du har gjort. 

Fidget spinner

19 feb 2020

Det kan väl inte ha undgått en enda människa att Fidget Spinners varit den största hypen bland barn och ungdomar sedan typ... Tamagochin. Varenda unge har haft minst tre fidget spinners och det har pratats mycket om dem som "effektiva avstressare". SÄga vad man vill om prylen och dess hype så kan vi i alla fall slå hål på en myt, nämligen den om att personen som uppfann fidget spinnern har tjänat storkovan. Det vore ju logiskt, men så är inte fallet...

Är det dags att ta körkort?

31 jan 2020

Körkort, det är något som kan vara mycket bra att ha. Det för att du ska kunna ta dig dit du vill eller behöver, utan att krångla med buss, tåg eller be nån köra dig. En del väljer att ta körkortet så snart de blir 18, andra väntar. Det finns olika sätt att ta sitt körkort på. Det vanligaste är att man skriver in sig på en trafikskola, där man då får körlektioner, teorilektioner samt riskettan och risktvåan. Andra väljer att åka på intensivkurs, där man lär sig det man behöver på två veckor. Då ingår det körning, teori, riskutbildningarna samt att de hjälper dig att boka in dina prov du ska göra. Det tredje sättet är att övningsköra med en egen handledare.

Ta körkort på egen hand

Om du inte vill gå på trafikskola eller åka på en intensivkurs, så kan du alltså köra på egen hand, om du har en handledare. Du måste ändå ha giltigt körkortstillstånd samt att du och din handledare ska gå en kurs tillsammans innan ni får börja köra. Teorin är bra med om du kan plugga, det antingen via nätet eller böcker. Glöm inte heller att boka halkbana, det är ett obligatoriskt moment, som även kallas risktvåan. Du måste även genomgå riskutbildning 1, som innebär teori om riskerna med bland annat alkohol, droger och trötthet i trafiken.

Du får även boka körprov och teoriprov på egen hand om du väljer att ta körkortet på detta sätt.

Fermenterad mat

31 jan 2020

Fermenterad (jäst) mat är inne nu. Det har synts ett tag bland drycker som Kombucha (love it!) och nu börjar man återupptäcka gamla godingar på matbordet som surkål, pickles och kefir, men även mer exotiska grejer som miso, tempeh och kimchi ligger i hetluften. Fermenterad mat är hälsosam, särskilt för magen och tarmarna och dessutom gillar de flesta människor smaken (när de väl vant sig). Det är en win-win för alla!

 

Vad har du rätt till när det gäller arbetskläder?

31 jan 2020

Arbetsmiljöverket har ett gäng med föreskrifter vad som gäller med arbetskläder. Det kan variera lite vad som gäller vad för olika yrken. Det är inte alltid du som ska köpa arbetskläder utan det kan vara arbetsgivaren som ska stå för det. 

Detta har du rätt till
Om du jobbar i farliga miljöer, till exempel på höga höjder, där det är varmt eller kallt eller där det finns risk för stänk från farliga kemikalier så har du rätt till skyddsutrustning. Det innebär då bland annat kyddskläder, hörselskydd, fall- skyddsutrustning, skyddshandskar eller andningsskydd. 

Vanliga arbetskläder räknas inte som skyddsutrustning och det finns heller ingen föreskrift som reglerar det. Men inom många områden, som för de flesta städare och fastighetsskötare, ingår det ändå genom kollektivavtal eller lokala överenskommelser.

För vårdpersonal

Du som jobbar i vården har rätt till en del saker. Det enligt föreskrift i från Arbetsmiljöverket som kompletterar och tydliggör det redan gällande föreskrifterna från Socialstyrelsen, de basala hygienföreskrifterna som gäller från 2016 (SOSFS 2015:10).

Det är arbetsgivarens ansvar att:

  • stå för dina arbetskläder
  • bekosta dina arbetskläder
  • tvätta dina arbetskläder

De verksamhetsområden som berörs är särskilda boenden (äldreboende), hemtjänst, LSS-boende och hälso- och sjukvård.

Vad har du för yrke?

För att du ska veta vad som gäller för dig med arbetskläder så kan du dels kolla på Arbetsmiljöverkets hemsida, eller så pratar du med din arbetsgivare. De bör ha koll på vad som gäller samt att de ska följa alla föreskrifter som finns. 

Få snygga ögonbryn

30 jan 2020

Nu är det inte alla som läser här som ägnar smink särskilt mycket tanke alls, men många av oss lever med smink som ett dagligt inslag i vardagen - och vi är alltid på jakt efter nya sätt att göra oss ännu vackrare på. Ögonbrynen var underskattade så himla länge. När vi var mindre skulle de noppas och förstöras till nästan obefintliga streck och tyvärr har det gjort dem glesa. Idag är trenden kring ögonbryn en tydlig - de ska vara tjocka och kraftiga, liksom framträdande i ansiktet. Många går och tatuerar sina ögonbryn för att få till en illusion av fyllighet, men man kan också sminka dem snygga med olika tekniker. Min senaste favoritmetod för snygga ögonbryn är tvålmetoden. 

Att jobba som konsult

29 jan 2020

Du kanske hört talas om begreppet att jobba som konsult? Men vad innebär egentligen det? Det kan betyda lite olika, då det har kommit att bli en öppnare arbetsmarknad så att säga. Tidigare var en konsult alltid anställd av ett bemanningsföretag eller ett konsultbolag. Sedan så hyrdes man ut till olika typer av företag. Idag finns det dock möjligheter att vara sin egen, men ändå gå via ett konsultbolag för att hitta jobben.

Om du är anställd på vanligt sätt så är du på en och samma arbetsplats, alltid. Som konsult kan du testa på olika ställen. Det ger dig mer frihet, mer erfarenhet och mer tid till annat.

Jobba som egen eller anställd

Ett konsultbolag som kommit att bli lite av en uppstickare det senaste är GigStep. De erbjuder dig att antingen bli anställd av dem och få olika jobb eller att du jobbar som egenanställd och tar hjälp av dem för att fakturera. De kallar det även för gig, istället för konsultuppdrag.

Det kan ses som en slags frilans, men med en trygghet i ryggen. Det ger dig möjlighet att utöka ditt CV med bra kunskaper. Du kan välja om du vill testa nya saker, eller jobba på x antal månader för att sedan åka iväg utomlands ett tag. Det ger dig stor frihet att jobba som konsult och frilansa. Ofta kan du även bestämma dina egna tider och ditt eget jobb, i alla fall inom vissa yrken. 

Upphottade lussekatter

10 dec 2019

Om bara några dagar är det lucia och då vill vi alla äta lussekatter. Traditionella lussekatter ser ut som snirkliga S och har två russin i sig, men är man det minsta nyskapande så testar man givetvis något av alla de nya rescepten som cirkulerar. Fusionen mellan semlan och lussekatten är att dö för, alltså när man gör runda bullar av sin saffransdeg och skär den på mitten och prejar grädde mellan halvorna. Sedan älskar jag Leilas "Butterkrans med nutella och hasselnötter". att överhuvud taget inkludera nutella med bakverk är en no-briner egentligen - konstigt att det inte görs mer...

Vilken är din favvo lussetrend?

Inred för att få ett lättstädat hem

5 dec 2019

Många av oss tycker det är mindre kul att städa. Sedan är det ju så att ju mer prylar det står framme, desto mer svårstädat blir det ju. Ju mer svårstädat det är, desto mer drar man sig kanske för att göra det. Det går så klart anlita städ Bromma eller städfirma om du vill. Men sedan kan du även se till så att du inreder på ett sätt som gör det lättare att städa. 

Smarta sätt att inreda på

Det du bland annat kan tänka på är att satsa på sluten förvaring. Öppen förvaring samlar en massa damm! Se även till att ha soffa och säng med höga ben, så att det är lätt att dammsuga under dem. Ha inte för många möbler heller, då dessa kan vara ivägen eller måste flyttas varje gång det ska städas. 

Du kan även se till att inreda med krokar och korgar, för att att lägga saker i när du snabbt plockar i hemmet. Ha en ljus inredning. På mörka ytor syns dammet fortare. 

Vägghängd förvaring och vägghängda möbler frigör golvyta och får dammsugningen att gå fortare. Om du vill ha mattor, se till att välja matta som är lätt att rengöra och dammsuga. 

Sedan är det bra att se till så att du rensar regelbundet. Att rensa ofta och vara beslutsam när du gör dig av med saker är ett måste. Annars blir det lätt en massa prylar överallt ändå. När allt har en plats går det snabbt att ställa undan, men om du har för mycket hemma kommer intrycket aldrig bli snyggt och städat.

 

 

Effektiviserad träning

13 nov 2019

Smal, stark, snabb och rörlig - så vill vi väl alla egentligen vara? Allt annat är adaptioner till verkligheten, tror jag. Vem vill inte ha en smidig, stark och funki´tionell kropp som orkar en massa? KOnstigt vore det om man inte ville ha det. Sedan är det absolut förståeligt att man inte prioriterar det så pass högt att man viger sin tid och energi åt att skapa den, samt avstår en massa av livets läckerheter. 

När det gäller just tiden det tar att underhålla en hälsosam kropp så är den traditionella uppfattningen att det kräver mellan 1-2 timmar om dagen av tid i löparspåret eller gymmet och sedan duschen efteråt plus allt som följer med att tvingas ducha (hår, smink osv). Det känns som ett oöverstigligt berg. Nya rön pekar dock mot att kortare, intensiva träningspass dels sparar en en massa tid och dels faktiskt ger bättre resultat. Träningsformen kallas HIIT och har blivit väldigt populär på sistone.

Värt att testa!

Nageltrender hösten 2019

3 nov 2019

vackra naglar

Nageltrender, de kommer och går. Ofta så kommer de i samband med olika årstider eller högtider. Höstens trend, som även funkar nu i november är bland annat glitternaglar och grafiska mönster. Du kan göra naglar Malmö om du vill, hos en nagelterapeut, eller naglar Stockholm om det är där du bor. Sedan kan du göra dina egna naglar med så klart. 

Trender att haka på

En trend i höst/vinter är glitternaglar. Du kan till exempel måla naglarna i nude färg och sedan fylla på med rosa och rött glitter. Det passar ju extra bra inför julen! Formen på naglarna är även det trend i. Mandelformade, något längre naglar är hett just nu.

Grafiska mönster är även det något som trendar. Stjärnor, hjärtan, vertikala och horisontella streck, gärna i starka färger som turkos, orange och limegrön. 

Naturligt är en trend som alltid håller, oavsett. Det ska inte synas direkt att naglarna är målade, fast de är det.

En trend som kommit tillbaka, som funnits förut är svarta naglar. En del satsar på att ha bar vita, marmorerade streck på de svarta naglarna.

Extravaganta naglar är något vi kommer få se mer av tror jag. Lite med mottot "go bold or go home". 

Röda naglar, det har alltid varit trendigt! Det är liksom klassiskt och har funnits i stort sett alla tider. 

Sen är det så klart att du kan måla dina naglar oavsett trend. Ta en färg du gillar helt enkelt!

Bitcoin - en introduktion

13 okt 2019

Du har säkert hört talas om Bitcoin, men få vet vad det är och hur det fungerar. Man investerar i Bitcoin som man investerar i ex. guld, men vilka är för- och nackdelarna med Bitcoin vs. traditionella investeringskanaler? Här kommer en liten introduktion. Är Bitcoin framtiden? Vad tror du?

← Äldre inlägg